Roma integráció

A magyarországi cigányság a 13 őshonos nemzetiség egyike. A kutatások többsége a romákat egységes csoportként kezeli, pedig sok alcsoportba tagozódnak. Nyelvhasználat szerint három nagy roma csoport van Magyarországon. A romungrók vagy magyar cigányok érkeztek leghamarabb Magyarország területére és az idők folyamán elvesztették ősi nyelvüket. Csak a magyar nyelvet beszélik és ők alkotják a romák legnagyobb részét. Az oláh cigányok a magyart és a romani nyelvet beszélik. A tradíciókat tartó oláhok törekednek az etnikailag homogám házasságra olyannyira, hogyha tehetik szintén oláh párral kötik össze életüket. A beások is kétnyelvűek, azonban nem értik az oláhok nyelvét, ők is lehetőség szerint csoporton belüliekkel kötnek házasságot .  A három legnagyobb csoporton kívül más kisebb közösségek is léteznek (pl.: szintik), a csoportok további alcsoportokba tagozódnak . A hagyományok betartásának csökkenésével és az interetnikus házasságokkal, sokaknak már nincs egyértelmű kötődése egy-egy roma alcsoporthoz, csak egy általánosabb cigány/roma identitással rendelkeznek. A horizontális tagozódás mellett a romákra is jellemző, a többségi társadalomhoz hasonlóan, az anyagi helyzet, iskolai végzettség, foglalkozás stb. szerinti vertikális tagozódás is. Azonban általánosságban elmondható, hogy az utóbbi évtizedekben tapasztalható javuló tendencia ellenére, képzettségben, munkaerőpiaci helyzetben és a lakhatási körülmények szempontjából még mindig rosszabb helyzetben vannak, mint a magyar átlagpopuláció.

Sok vizsgálat készült és számos gyakorlatot bevezettek már a romák társadalmi integrációjának növelése érdekében. Azonban a problémára még nincsen átfogó, hatékony megoldás.

A roma integráció tág témakörén belül eddigi kutatásaim főként a Roma Szakkollégiumokra, a romák interetnikus párkapcsolataira és barátságaira terjedtek ki.